Sisällön tarjoaa Blogger.

Ei heitetä vaatteita roskiin! - Asiaa kiertotaloudesta


Kiertotaloutta voi tehdä monilla eri aloilla ja tämä homma on ottanut tuulta alleen pikku hiljaa enemmän ja enemmän, varsinkin vaatteiden ja tekstiilien maailmassa.

Mitä on kiertotalous?

Kiertotalouksella pyritään mahdollisimman vähään ylijäämään ja jätteeseen. Kiertotaloudessa pyritään tuotteistamaan tuotteita niin, että niillä olisi mahdollisimman pitkä käyttöikä, jolloin tietysti hukkaa ja jätettä syntyy vähemmän. Kiertotaloudella pyritään käyttämään "vahnaa" materiaalia uudestaan, jolloin säästetään luonnonvaroja, joita me ihmiset tarvitsemme elääksemme.
Kiertotaloudessa esimerkiksi puhtaan veden käyttö on vähäisempää, jolloin sitä tietysti riittää siihen mihin me ihmiset sitä tarvitsemme valtavasti. Vesiekosysteemi ei siis kuormitu, kun käytetään yhdessä tuumin kiertotaloutta.

Kiertotalous ei ole kumminkaan yksiselitteinen, vaan sille löytyy monia näkökulmia ja jokainen voi niistä valita sen oman reittinsä. Esimerkiksi hankkimalla vaatteita, jotka kestävät pitkään, tietenkin kierrättäminen ja uusiokäyttö eli "vanhasta uutta". Kiertotaloutta voi tehdä monilla erialoilla ja tämä homma on ottanut tuulta alleen pikku hiljaa enemmän ja enemmän, varsinkin vaatteiden ja tekstiilien maailmassa. Itse puhun kiertotaloudesta tietenkin opiskeltavaan alaani liittyen vaatteiden näkökulmasta.

Hei opettaja! Olen kuunnellut tunnilla.

Kuten huomaatte. Vaatteille ja kankaille on keksitty monta erilaista tapaa, jotta ne eivät päätyisi jätteeksi.

Älä tee vaatteesta jätettä!

Yhden hitin ihme tai tylsistyminen, kertakäyttöinen vaate ja toppia alaspäin vetämällä saadaan siihen pelkällä kynnellä reikä. Tätähän emme vaatteeltamme halua, joten miksi hankkisimme sellaisia? Tai jos hankimme mitä voisimme näille tehdä? Tapoja löytyy paljon.
Jos tylsistyt vaatteeseen, anna se sellaiselle, joka sen haluaa tai joka sitä tarvitsee. Sanoen, että laittaa eteenpäin, jos tuntuu siltä, jälleen toiselle käyttöön. Kirpputorithan on muuten ihan mahtavia aarreaittoja! Kertakäyttöisillä vaatteilla tarkoitan esimerkiksi juhla-asuja. Niitä löytyy varmasti jokaisen kaapista, mutta kuinka monta kertaa ne päätyvätkään päälle juhlista toisiin? Yleensä halutaan aina jotain uutta. Tähän on keksitty pukuvuokraamo, jolloin voit hankkia juhlatilanteisiin aina erilaisen juhla-asun. Entä nämä vaatteet, jotka eivät kestä käyttöä? Se tuntuu aina yhtä inhottavalta, kun olet ostanut tuotteen, joka ei vastaa laatua ja hajoaa alta aikayksikön. Siihenkin on keksitty ratkaisu, uusiokäyttö, mahdollisesti korjaus tai paikkaus ja poistotekstiilipajat, jossa kierrätetään, hyödynnetään ja vähennetään polttojätteen määrää.
Kuten huomaatte. Vaatteille ja kankaille on keksitty monta erilaista tapaa, jotta ne eivät päätyisi jätteeksi.

Mutta kumpi periaate "paljon halvalla" vai "laatua ja kestävyyttä hinnalla" onkaan sitten edullinen?

Mutta voiko sitten koskaan ostaa uutta?

Tottakai voi! Kuluttajana pystyy myös miettimään kiertotalouden näkökulmasta. Panostamalla laatuun, eli mahdollisimman pitkään käyttöikään, on paljon kauppoja ja verkkosivuja, joista voi hankkia "vanhasta uutta"-periaateella tehtyjä vaatteita ja asusteita. Useat panostavat myös pitkään käyttöikään. Ja kyllä, uuteen ja laatuun vaaditaan rahaa. Mutta kumpi periaate "paljon halvalla" vai "laatua ja kestävyyttä hinnalla" onkaan sitten edullinen?

Mitä sinä siinä oikein horiset?

Horisen kiertotaloudesta. Kirjoitin aikasemmin ekologisemmasta vaatekaapista ja kiertotalous kiinnostaa minua erityisesti. Olen päässyt asiassa pikku hiljaa eteenpäin. Vaatekaapit saivat uuden ilmeen siivoamalla ja huomasin, että ne kaikkein vanhimmat vaatteet, niin lasten kuin minunkin, jotka jäivät vaatekaappiin ehjinä ja miellyttävinä käyttöä varten. olivat juurikin niitä lähes vanhimpia. Mummon vanhaa villapaitaa ja kirpparilta hankittuja tai ystäviltä saatuja vaatteita.

Lasten vaatteet lahjoitin eteenpäin, omista vaatteista päätin luoda jotain uutta mukavaa käyttöön, joita tulette varmaan tämän blogin puolellakin näkemään. Loput omat vaatteet, joista en itse keksi mitään uusiokäyttöä lahjoitan jollekkin kuka haluaa, tai vien juurikin kierrätyspisteisiin tai poistotekstiilipajaan. Koulussa olemme paljon käyneet aiheesta tämän asian tiimoilta ja mitä enemmän tästä keskustellaan, sitä enemmän inpiroidun kiertotaloudesta vaatteiden saralla.

Ja hei! Miltä tuntuisi, kun vaatekaapista löytyisi aina jotain päälle laitettavaa?

Ei kommentteja