Sisällön tarjoaa Blogger.

Hyväksy se


Kaikki lähtee hyväksymisestä. Oli asia sitten jokin omassa itsessäsi, hyväksy se. Oli se sitten epäonnistuminen, hyväksy se ja käy asia läpi omassa päässäsi tai kaverin kanssa. Tunteet, nekin kuuluu hyväksyä.
Hyväksymisessä kävin läpi monia tunteita. Häpeää, hetkittäin iloa, suuttumusta ja tuntui, että olin menettänyt oman itseni.
Kun hain apua jaksamiseen ja ylitsepääsemättömään väsymykseen. Oli sen hyväksyminen itselleni erittäin vaikeaa. Kun tajusin, etten selviä enää ilman apua, romutin itsestäni sen vahvan reippaan tytön -syndrooman, jota olin pitänyt yllä. Halusin olla vahva. Luulin, että yksin selviytyminen on vahvuutta. Todellisuudessahan näin ei ole. Minun täytyi siis hyväksyä se ja antaa muiden auttaa. Hyväksymisessä kävin läpi monia tunteita. Häpeää, hetkittäin iloa, suuttumusta ja tuntui, että olin menettänyt oman itseni. Oikeastihan se oli kadotettu jo kauan aikaa sitten, piilottamalla kaikki tunteeni.

Itselleni hyväksyminen asioihin on tuonut voimaa, kuten jaksamisen hyväksyntä. Olen huomattavasti rennompi, enkä piilota enää sitä miltä minusta tuntuu. Huomattavasti helpommat oltavat on juuri nyt. Vielä kumminkin opetellaan ja kokeillaan keinoja omaan hyväksymisen keinoihin ja samalla edetään arkea eteenpäin. Olen esimerkiksi äärettömän huono käsittelemään epäonnistumista, niitä todella minimaalisiakin. Kuka nyt ei haluaisi olla täydellinen? - Mutta nyt tiedän, että kukaan ei voi olla edes havittelemallakaan täydellinen ihminen. Ei kukaan. Epäonnistumiset kuuluvat elämään. Kun se tuntuu pahalta ei kannata jättää asiaa syrjään vaan pohtia, mikä siinä tuntuikaan niin inhottavalta? Käsittele tunteet, mitä ajatukset tuovat tullessaan.
Vähitellen huomaat hyväksyväsi myös itsesi.
Myös arkielämän tuomat vaikeudet, kuten mahdolliset riidat ja sanaharkat ovat olleet itselleni vaikeita. Olen huomannut, etten kestä sitä tunnetta, jonka riitely saa minussa aikaan ja yleensä haluan vain poistua paikalta. Mielellään niin nopeasti, kuin mahdollista. Lopputuloksenahan on se, ettei riitelyn tai sanaharkan aihetta ole saatu puitua läpi. Jäädään keinumaan samaan ongelmaan varmasti pidemmäksikin aikaa. Mutta muutamia kertoja olen päättänyt haluta tuntea sen kaiken, mitä tällainen tapahtuma minussa saakaan aikaan. Kestää sen. Jäin aloilleni ja vedin asian loppuun, jonka jälkeen olin itsestäni äärettömän ylpeä. Seuraavat kerrat olivat jo huomattavasti helpompia.

Hyväksyntä kannattaa siis opetella. Se ei ole helppoa ja siihen ei ole oikotietä. Älä tukahduta tunteita ja salli kokemukset sellaisena, kuin ne tulevat. Vähitellen huomaat hyväksyväsi myös itsesi. Kenenkään ei tule piilottaa tunteitaan. Kokemuksesta voin sanoa, että se on vielä raskaampaa, kuin hyväksyntä asioita kohtaan.

Joten sanon sinulle, hyväksy se.

Ei kommentteja