Sisällön tarjoaa Blogger.

Puhu jooko?


Kuinka olla kaksi vuotta puhumatta? Onko se helppoa? Onko se sen arvoista? - En anna neuvoja kuinka hillitä puhumista, mitä tulisi puhua ja mitä ei. Sille tielle ei tule lähteä, ei lainkaan. Itselläni on ollut pahat harhakuvitelmat puhumisesta. Ehkä luulin sitä myrkyksi, vaaralliseksi aineeksi, jota ei kannata päästää ulos muiden ulottuville. En halunnut toisille pahaa.
Mitä väliä sillä on mitä minä sanon? Ei kukaan kumminkaan usko, ei sitä kumminkaan kiinnosta.

Olin väärässä ja toisinaan taas oikeassa. Nielin myrkyn, puhumattomuudenmyrkyn ja siksi ehkä eniten olen nyt tässä. Juuri tässä hetkessä, kun elämä heittelee menemään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Se on ihmisen mieli. Se äärettömän mielenkiintoinen kapistus.

Puhumattomuus ei ole helppoa, mutta siihen tottuu ja lopulta siihen turtuu. Olen pitkään miettinyt, miksi en ole puhunut pahasta olostani, väsymyksestä sen oikeassa mittakaavassa, asioista, jotka tekevät ahdistusta ja asioista jotka haluaisin tietää? Yksi syy siihen on varmasti riittämättömyydentunne. Mitä väliä sillä on mitä minä sanon? Ei kukaan kumminkaan usko, ei sitä kumminkaan kiinnosta. Miksi kertoisinkaan tunteistani? Miksi kertoisinkaan mitä minulle oikeasti kuuluu? Onko minulla edes merkitystä?

Kun pääni sanoo "älä kerro tätä ikinä kenellekkää", teen varmasti päinvastoin.

Puhumattomuuteni ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen tai asian summa vaan monen jutun kaava. Jostain sisäistetty, muka hyväksi todettu toimintatapa, joka sai vain käyttöluvan vuosien jälkeen ja jouduin koekaniiniksi omalle itselleni. Mihin se minut veikään? Ei mihinkään hyvään paikkaan.

Mutta nyt matkaa on tallattu jo hetken aikaa. Olen oppinut puhumaan. Kun pääni sanoo "älä kerro tätä ikinä kenellekkää", teen varmasti päinvastoin. Olen huomannut avoimuuden voiman, puhumisen voiman. Se on erittäin luja voima, joka pystyy nostamaan kiviä matkan varrelta. Mielestäni ihmisen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä taito, jos se unohtuu, luultavasti unohdut itsekkin. Yritän jatkaa samoilla ajatuksilla koko matkani ajan ja sanon myös sinulle.

Puhu jooko?

Ei kommentteja