Sisällön tarjoaa Blogger.

Tarvitseeko aina tarvita? - Asiaa tavaramäärästä ja sen vähentämisestä


Ennen kuin aloin minimalisoimaan tavaramäärääni, podin koko ajan ajatusta siitä mitä seuraavaksi tarvitsisi, löytyisikö sitä jo kotontani ja jos löytyy missä se olisi. Tavaramäärä ärsytti ja monilla tavaroilla ei ollut käyttöä. Syyskuussa 2018 päätin ryhtyä toimeen ja vähensin tavaramäärää huomattavasti. Pian huomasin, etten edes kaivannut pois heitettyä tavaraa ja pian tiesin mistä löydän esimerkiksi sen sopivan kokoisen välikausitakin lapselleni tai mitä tulisi ostaa talvikautta varten.
Tarvitsen vain kaksi. Kaksi miellyttävää ja kivaa pussilakanaa. En sen enempää.

Mitä ihminen oikeastaan tarvitsee?

Tarvitseeko omistaa kymmeniä shampoopulloja kylpyhuoneessa? Minulta löytyy suihkutiloista nyt yksi shampoo, yksi hoitoaine, yksi suihkusaippua ja yksi kasvojenpesuaine. Pärjään niillä hyvin. Kun jokin niistä loppuu ostan uuden. Viimeeksi olen ostanut uuden shampoon tai hoitoaineen, ehkä viime vuoden puolella kesän tietämillä. Noin puolivuotta olen pärjännyt hyvin näilläkin varusteilla. 

Vain kaksi pussilakanaa riittää

Koriste-esineet ja tekstiilit saivat myös kyytiä. En vaihda ikinä verhoja, kun olen ne sinne ripustanut. Joten kaapin perältä löydetyt kymmenet verhot saivat jatkaa elämäänsä muualla. Hankin verhoja, jotka miellyttivät itseäni niin paljon, ettei niistä tee edes mieli luopua. Hetken se kesti, mutta löysin balanssin. Koriste-esineissä etenen samalla tavalla. Niitä on vähän, mutta ne ovat sellaisia, joista saa ihan mahdottoman kivan mielen niitä katsoessa.
Minulta ei enää löydy rojukoreja. Minulta löytyy pieni peltipurkki, jossa on säästössä vain muutamia niin sanottuja rojuja.
Entä pussilakanat? Rakastan pussilakanoita ja niitä on ihana vaihtaa! Niitä löytyi ensin, liki 20 paria kaapistani, mutta todellisuudessa käytin niistä vain muutamia. Ennen ajattelin, että jos kumminkin varalta. Miltä varalta? Kuinka monta pussilakanaa likaantuu tai rikkoutuu päivän aikana? Ehkä maksimissaan yksi.
Vähensin pussilakana määrääni niin, että itselleni omaan sänkyyn jäi kaksi paria. Minulla on tapana pestä pussilakanan vaihdossa heti likaiset pussilakanat, jonka myöten ne ovat kaapissa puhtaana seuraavaa vaihtoa varten. Tarvitsen vain kaksi. Kaksi miellyttävää ja kivaa pussilakanaa. En sen enempää.

Onko elämää ilman rojukoreja?

Vihasin erittäin paljon pieniä rojukoreja. Niitä, joista löytyy kolikoista ruuveihin kaiken näköistä irtaimistoa. Kuitteja ja roskia. Niitä sai aina olla tyhjentämässä, koska pian tavarat alkoivat tippua reunoja pitkin pöydälle makaamaan. Minulta ei enää löydy rojukoreja. Minulta löytyy pieni peltipurkki, jossa on säästössä vain muutamia niin sanottuja rojuja. Todellisuudessa en tarvitsisi välttämättä näitäkään, koska en ole löytänyt niille omaa paikkaansa.
Miten tämä sitten onnistuu? Elämä ilman rojukoreja? Vastaus on järjestyksellä, jossa jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Se paikka, johon se päätyy aina siivoamisen yhteydessä. Oikeastaan rojukorissa ei taida koskaan olla mitään tarvittavaa, joten miksi sellaista tulisi edes tarvita?
Voin kumminkin sanoa, että vielä opettelen tarpeeseen ostamista, koska tämä ihmisen ruho suuntaa kaupassa robottimaisesti aina sinne, mitä ei juuri sillä hetkellä todellakaan tarvitse. 

Ihmisestä on tehty robotti, joka on suunnattu kuluttamaan

Minun elämäni helpottui suunnattomasti tämän operaation myötä. Aloin hahmottamaan, mitä tarvitsen omassa elämässäni ja mitä en. Huomasin, kuinka vähällä oikeastaan ihminen selviääkään perinteisestä arjesta. Turha ostaminen ja kuluttaminen vähentyi, koska tiesin mitä kaapeistani löytyy. Joten, tarvitseeko aina tarvita? - Ei. Ostaminen vain tarpeeseen on huomattavasti miellyttävämpää, kuin ostaminen ehkä-tätä-voi-tarvita-periaatteella.
Voin kumminkin sanoa, että vielä opettelen tarpeeseen ostamista, koska tämä ihmisen ruho suuntaa kaupassa robottimaisesti aina sinne, mitä ei juuri sillä hetkellä todellakaan tarvitse ja ihailee silmät loistaen tavaroita ja tekstiilejä, joita haluaisi omistaa.  Ihmisestä on tehty robotti, joka on suunnattu tuhlaamaan ja kuluttamaan ylivarojen ja -tarpeiden.

Oletko sinä tai aiotko vuonna 2019 vähentää tavaramäärääsi ja/tai vähentää kuluttamista?

2 kommenttia

  1. Yritän itsekin ettei tavaraa olisi liikaa, mutta kun on jotakin tavaroita joilla on tunnearvoa. Esimerkiksi mummiltani saatuja tavaroita, en halua heittää pois. Olen sitten vienyt tavarat varastohotelliin. Mutta esimerkiksi pussilakanoitakaan ei minulla ole kuin kaksi ja niillä pärjää hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnearvoiset tavarat ovat kyllä ihania ja joskus myös hankalia! Ihana idea kumminkin tuo varastohotelli! Ja tosiaankin muutamalla pussilakana setillä pärjää oikein hyvin! Kiitos kommentistasi :)

      Poista